Den årliga slåttern

 

Varje år, den tredje helgen i juli, är det slåtter i Källslätten.

Då slår vi med lie, räffsar och hässjar gräset på vallarna, i trädgården och allt däremellan. Med slåttermaskin, hästar, höslädar, liar, räfsor och högafflar ska vi se till att det gamla slåtterlandskapet bibehålls.

Alla är hjärtligt välkomna till denna familjehelg. Alla deltar efter sin förmåga. Föreningen står för kaffekokning alla dagar förmiddag och eftermiddag, dessutom bjuds det på middag på lördag kväll. Lördag kväll roar vi oss även på logen med lek och dans för alla åldrar.
När kvällen går mot natt är det allsång. Att höra visorna runt lägerelden i det annars tysta och stilla Källslätten är en magisk upplevelse.

Sammanfattning slåttern 2013

 

2013 års slåtter hade begåvats med en väderlek som vi inte varit bortskämda med under de senaste åren. Mycket av det slagna gräset var redan i torkat skick när det hängdes upp på hässjeroorna. En värmande, växlande vind såg till att höet fick en god kvalitet. Det blev tillfälle att hänga upp inte mindre än 29 golv som blev till nytta för djuren på Falu naturskola. Till och med hämtningen av höet skedde med häst detta år.
Nyheter på det sanitära området blev ett nytt dass med urinseparering, i likhet med det gamla. Vi förseglade också brunnslocket och försåg källan med en hand-pump för att minska risken för påverkan och risken för magsjukor.
Vi var dock för få som trakterade lien detta år. Arbetet med att slåttra trädgården, åkerkanter och runt våra stenrösen blev något eftersatt och försenat. Det måste till lite stimulans för att få fler bland de yngre att våga sig på lien!
Baden i Stora Aspan och Spjutsjön var särskilt svalkande detta varma år. Slåtterfesten med gemensam mat, logdans och allsång till in på småtimmarna är något man lever länge på under den mörka årstiden. Visst är slåttern i Källslätten för många av oss en av årets stora höjdpunkter!

  

Sök på webbsidan

Kontakt

Bli medlem Som medlem i föreningen har du möjlighet att vara med och rädda ett unikt område för framtiden. Vi ger ut två program årligen, ett på våren och ett på hösten. Där berättar vi när arbetsmötena sker och när slåttern blir av. Även andra träffar som årsmöte och ibland resor till andra liknande områden i Sverige annonseras i programmet.

Man kan även vara medlem för att på så sätt ge föreningen sitt stöd när det gäller våra kontakter gentemot myndigheter och markägare.

Det kostar 50 kronor för en fullbetalande och 10 kronor för en familjemedlem att vara med i ett år.
Sätt in summan på föreningens plusgirokonto 88 36 64-5. Ange namn och adress samt antalet familjemedlemmar.